Nyt vien värianalyysiin nämä kaksi rohkeaa naista, joiden matkaa olemme seuranneet jo muutaman artikkelin verran.
Mutta miksi on tärkeää käydä värianalyysissä?
Vastauksena on yksinkertaisesti se, että näytät hyvältä! Ihosi on terveen ja elinvoimaisen hehkeä eikä mustat silmänalusetkaan nouse esille saatikka ihon poskipäitä kirjavoittava kouperosa. Tämähän on meillä suomalaisilla niin miehillä kuin naisilla aika tavallinen harmi poskipäillä. Se on tosin helppo piilottaa , mutta otan sen käsittelyyn toisella kertaa.
Värianalyysin avulla vältyt hutiostoksilta ja opit valitsemaan vaatteesi sekä meikki- ja hiusvärisi oikein. Usein myyjät yrittävät puhua meidät ympäri vaatekaupassa, sorrumme sitten ostamaan sellaista , mikä ei sittenkään ole meille se paras juttu.
Kauppojen hyllyt notkuvat mitä ihanimpia trendivärejä kuten sinappia, okraa, oranssia, oliivinvihreää ym ja valitsepa niistä sitten se oikea vaateväri! Usein sorrumme valitsemaan väärin ja taas harmittaa , vaate jää roikkumaan vaatekaapiin tyhjänpanttina.
Värianalyysi auttaa vaatevärien lisäksi sinua kampaajalla ja meikkiostoksilla. Myös korut ja muut asusteet on helppo valita, kun tietää omat parhaimmat värit. Eli monta vaikeaa valintatilannetta helpottuu ja olet itse tyytyväinen valintoihisi.
Mihin kaikki perustuu?
Värianalyysissä kaiken pohjana on ihon oma sävy. Siksi on tärkeää tulla puhtaalla iholla vastaanotolle, toki iho voidaan puhdistaa paikanpäälläkin. Mutta ilman meikkiä saadaan luonnollinen sävy esille ja tulos määräytyy sen perusteella. Itse käytän huiveja eli 12 erilaista huivia kertoo sävyt ihosta, sen jälkeen on määrittely helppoa.
Neljä vuodenaikaa, mikä on sinun vuodenaikasi?
Ihmiset jaetaan värianalyysissä neljään vuodenaikaan eli kevääseen, kesään, syksyyn tai talveen. Nämä nimet ovat pelkästään romanttiset nimet eikä syntymäajalla ole mitään tekemistä lopputuloksen kanssa. Vuodenajan nimi kuvastaa luonnon vallitsevia värejä kyseisenä ajankohtana, sillä vaatevärit tulevat sieltä. Lisäksi nämä pääryhmät jaetaan alaryhmiin värien voimakkuuden mukaan . Tämä voimakkuusaste on tosi tärkeä esimerkiksi huulipunaostoksilla, kun tuntuu ettei millään löydä oikeaa värivahvuutta omaan huulipunaan. Sama tietenkin toimii vaateväreissä.
Jokainen näistä neljästä vuodenajasta on omanlaisensa, esimerkkinä vaikka ihon ruskettuminen. Kevät ja kesäihmiset ruskettuvat tosi helposti mutta syksy ja talvi-ihmisillä on ongelmia tämän kanssa, kuten ihon palaminen tai värin tarttuminen kasvoihin voi olla hankalaa. Toinen hauska esimerkki on kesäihmisten tyytymättömyys omiin hiusväreihin, he kun sanovat hiustensa olevan maantienharmaat. Eräs tuttavani sanoi kerran minulle ,että ei ne ole maantienharmaat vaan hiirenturkinväriset. Mutta yhtäkaikki, ei kovin mairitteleva analyysi itsestä.
Paljon on liikkeellä erilaisa tee se itse testejä, itsekin olen sellaisen tehnyt. Mutta tässä on vaikeinta ihon sävyn määrittäminen oikein ja oikeassa valossa, jääkö ihon sävy liian sameaksi ettei näe sen oikeaa kirkkautta, mikä taas esimerkiksi kevät ja talvityypeillä on se ehdoton juttu. Pieni sävyero, jota ammattilainenkin joutuu usein etsimään tosi pitkään, vaatii oikeat olosuhteet ja tiedon, miten kirkkaus määritellään.
Voinko käyttää mustaa?
Kyllä, kun valitset oikean mustan! Sanon tämän kokemuksen perusteella vaikka mustan käyttö monesti kielletään. Kyseessä on oikean sävyn valitseminen, mitä mustastakin löytyy satoja vaihtoehtoja! Monesti nämä ns. mustat eivät näytä mustalta juuri perinteisessä mielessä, mutta kantajalleen se toimii. Me yleensä ajattelemme, että jotkin värit eivät sovi minulle ja kartamme tätä väriä, mutta pitää muistaa, että kaikilla on kaikki värit , sävy ratkaisee.
On monta hankalaa väriä, mistä on vaikea erottaa oikeaa sävyä, kuten turkoosi tai vaaleanvihreä. Myös edellä mainitsemani musta on tosi vaikea väri, ja kaikkien tuntema perusmusta saa todellisuudessa vain 12 % ihmisistä näyttämään hyvältä.
Mutta nyt seuraamaan näitä meidän malleja, kuinka heille käy värianalyysissä.
Tässä kuvassa aloitamme Jennyn väreistä. Huivit ovat jo kerroksittain rinnan päällä ja tarkoitus on valita ensim lämpimän tai kylmän ihotyypin väliltä. Tämä pääjako ohjaa seuraavaa askelta ja analyysi menee oikeaan suuntaan. Jos tässä tekee virheen, tulos vääristyy ja voi antaa ihan päinvastaisen tuloksen. Aikoinaan, kun tehtiin tietokonepohjaisia värianalyysejä, huomasin että pienikin numeerinen virhe voi heittää tuloksen väärään suuntaan. Siksi tarkistin ihon sävyn varmuudella oikeaksi huivien avulla. Tämä on lahjomaton väline antamaan oikean vastauksen.
Tarkkanäköinen voi jo huomata ristiriidan Jennyn poskipäiden sävyn ja huivien välillä. Toinen kallistuu keltaiseen ja toinen kylmään siniseen. Jennyn poskilla on lämmin persikkaan taittuva sävy, mikä korostuu kylmien huivivärien rinnalla voimakkaasti. Eli oikea tulos menee lämpimän kartan puolelle joko kevääseen tai syksyyn.
Seuraavaksi tutkin ihon värin kirkkautta ja jos kyseessä olisi kevät , silloin iho on kuulakas ja puhdas. Kun taas syksyllä se olisi enemmän kultaan tai kellansävyyn taittuvampi, vivahteisempi. Tässä tapauksessa valinta oli selkeä eli Jennyn vuodenaika on kevät.
Mitä Jenny siis valitsee itselleen?
Kevät
Kevätihmisen iho on aina vaalea ja lämminpohjainen. Silmien väri vaihtelee vihertävistä sinivihreisiin tai sinisiin. Hiustenväri on yleensä kultaan taittuva, lämmin blondi, oljenkeltainen tai punertava. Hiuksissa on paljon punapigmenttiä.
Hiukset voivat olla myös leiskuvan porkkananväriset, silmät voivat olla vihreät ja pisamia kasvoilla. Pisamia löytyy myös olkapäiltä ja selän alueelta. Hän ruskettuu myös herkasti, mutta poikkeuksiakin löytyy tämän suhteen. Ole kuitenkin varovainen ihosi kanssa, sillä se on erikoisen herkkä ja suojaa itsesi auringossa hyvin!
Kevätihmisen vaatekartta onkin raikkaan kirkas ,mutta lämmin sävyltään. Alla olevasta värikartasta näet kuinka kaikki värit ovat kirkkaan puhtaita ja eloisia. Kaikki sävyt ovat keltaiseen taittuvia sekä sukulaisvärejä keskenään. Siten hyvin yhdisteltävissä ja toimivat aina toistensa kanssa. Käytä värejä rohkeasti ja luovasti. Tuo kasvojen lähelle parasta sävyä nostamaan ihosi kuulakkuutta ja raikkautta esille. Opetan kartan käytön asiakkaalle kädestä pitäen sekä kerron väriryhmistä tarkemmin. Puvuston kokoamisessa kartta auttaa sinua valitsemaan ne seitsemän perusvaateväriä, joilla saat sitten 30 erilaista variaatiota. Suuntaa ostoksesi jatkossa sopimaan tähän karttaan sointuvaksi , silloin kaikki toimii mahtavasti yhteen.
Sannin värianalyysi
Jälleen oli mukavaa huomata, kuinka me olemme erilaisia. Samat huivit , mitä aikaisemmin vertasimme Jennyn kasvoihin, näyttävät tässä sointuvan Sannille paremmin. Ihosta löytyy samaa vivahdetta kuin kylmistä huiveista sekä hiuksekin sointuvat hyvin samaan kategoriaan. Eli mihin tästä pääsemme Sannin kohdalla? Pääryhmä on viileällä puolella ja siellä on kaksi vaihtoehtoa, kesä ja talvi. Kesä on pastellisen pehmeä, kun taas talvi on puhtaan kirkas, joko tai tyyppinen.
Sannille kesä on paras vuodenaika
Kesäihminen on ihonväreiltään vaalea jopa kalpea tai punertava, jopa punakka. Silmien sävy on sininen tai siniharmaa, mutta muitakin värejä löytyy. Hiustenväri on yleensä maantienharmaa, harmaanruskea tai hopeanhohtoinen. Siispä kesäihmiset ovatkin monesti hiusten himovärjääjiä, sillä he eivät pidä tästä harmaan sävystä.
Kesän vaatevärit ovat viileät, puuteriset pastellisävyt. Esimerkkejä kuten vaaleansininen, vaaleanpunainen, laventeli tai mintunvihreä ovatkin hyviä kesätyyppien asustevärejä ja tummemmista väreistä perussininen ja farkunsininen tai kivenharmaa aina grafiitinharmaaseen sopivat erinomaisesti. Musta toimii pehmeänä hiilensävynä mutta kovaa mustaa vältä! Puhdasta valkoista myös vältä, se on talven sävy. Valitse ennemminkin luonnonvalkea kermansävy tai kananmunankuoren sävy.
Yllä oleva vaatekartta taittuu siis kylmään siniseen. Se on pehmeän pastellinen ja naisellinen. Usein puhutaankin että kesänvärit ovat hienostuneen aristokraattiset, sillä niissä on paljon violettia ja sinistä. Historiassa violetti oli vain kuninkaallisten yksinoikeudella käyttämä väri, muilta kielletty, joten siitä sen arvokkuus henkii vielä nykypäivään. Tästä kartasta saat sitten myös meikkisävyt sekä asustevärit, esim silmälasit, hyvin valittua. Kampaajaa auttaa tieto kylmästä värityypistä, hän osaa silloin valita hiusväritkin sointumaan viielään ihoon paremmin. Huomaat kuinka moneen kysymykseen saat vastauksen värianalyysistä.
Meillä on vielä varattuna päivä vaateostoksille ja silloin kerron teille lopullisen tuloksen, mihin olemme tämän kurssin aikana päässeet. Odotamme vielä, että pandemia rauhoittuu, niin pääsemme shoppailemaan oikein rennosti ja viettämään kurssin iloista päättymistä.
Terveisin
Elisa Koivumaa
Stailisti ja kouluttaja
WellHottarilta Torikadulta missä työskentelemme koko poppoo
puhelin 0400-854492 ja sähköposti elisa.koivumaa@tyylikoulu.com
Varaa aika värianalyysiin yksin tai ystävän kanssa